'Ben jij iemand die het leven verlangt en gelukkige dagen wil genieten?'

Voor Benedictus van Norcia (480-547) was deze vraag  het uitgangspunt voor zijn Regel: Hoe kan een klooster een plek zijn waar mensen gelukkig met elkaar samenleven? Hij schreef een korte en heldere handleiding waarin levenswaarden als verbondenheid, matigheid, persoonlijke groei en gastvrijheid belangrijke waarden zijn.
Copyright Tafel van Benedictus.
Copyright Tafel van Benedictus.

Abdij Sion Diepenveen. De Trappisten leven naar de Regel van Benedictus. De Monniken hebben nu in Schiermonnikoog  een nieuwe kloostergemeenschap opgericht.

Benedictus van Norcia

Over Benedictus

Benedictus (480-547) bracht 6 Jaar door in een grot in de heuvels nabij Subiaco. In afzondering weerstond hij iedere verleiding met als doel daardoor dichterbij God komen.

 

Als abt gaf hij leiding en richtte vele kloosterordes op, onder andere het beroemde Benedictijnse klooster in Montecassiano. Pas aan het einde van zijn leven heeft hij zijn Regel op schrift gesteld. Het was in de Middeleeuwen de invloedrijkste leefregel voor monniken. 

Copyright Tafel van Benedictus.

De Gaardenier, kaart in het Benedictijns Spel

De drie geloften

De drie kloostergeloftes die Benedictus in zijn Regel beschreef zijn;

Stabilitas: stabiliteit, trouw zijn aan jezelf en je eigen waarden en aan de mensen waaraan je je verbonden weet. Je fundament.

Conversio Morum: letterlijk: bekering tot de zeden, ofwel dagelijkse verbetering van houding en levensstijl. Bewuste vorming.

Obedientia: aandachtig luisteren, met open oren en met een open hart naar jezelf en naar elkaar. Luisteren naar elkaar. 

Ora et Labora

Hoewel dit in de Regel niet zo letterlijk te vinden is moesten de monniken zich toeleggen op "ora et labora", (bid en werk) waarmee het bidden en de handenarbeid bedoeld wordt. De gedachte erachter is dat in het werken God geëerd werd. In het "Ora et la Bora' werd het Heilige aan het alledaagse verbonden.  De Regel van Benedictus is een afgewogen ritme van acht uur bidden, acht uur werken en acht uur rusten. In Nederland en Europa leven nog steeds duizenden monniken en monialen in kloosters naar de Regel van Benedictus.